Crisissituatie en een onvrijwillige opname (RM-IBS)

Crisissituatie en een onvrijwillige opname (RM-IBS)

Soms is het nodig om iemand onvrijwillig op te nemen om ernstig nadeel te voorkomen of af te wenden. Het gaat dan om mensen met een verstandelijke beperking, een psychogeriatrische aandoening -bijvoorbeeld dementie- of een daarmee gepaard gaande psychische stoornis of een combinatie daarvan, die door hun gedrag bijvoorbeeld hun eigen veiligheid of die van anderen in gevaar brengen? Gaat het om een crisissituatie? Is direct ingrijpen vereist? Dan gebeurt dat met een spoedmaatregel. De wet noemt dat een inbewaringstelling (IBS). In alle andere gevallen is een rechterlijke machtiging (RM) nodig.

Wanneer is er sprake van een (voorlopige) rechterlijke machtiging (RM)?

  • Er kan sprake zijn van een eerdere combinatie-aanvraag WLZ-Wzd bij het CIZ, waarbij deze niet is afgegeven, en er door het CIZ automatisch een RM-procedure in gang is gezet.
  • Hierbij dient alleen de medische verklaring te worden aangeleverd bij de aanvraag (voorkeur van de casemanagers).
  • Er kan ook direct een RM-aanvraag gedaan worden bij het CIZ, de cliënt heeft geen WLZ en wordt rechtstreeks als crisis aangemeld voor een verpleeghuisplek (voorkeur van het CIZ).

Voorafgaand:

In het geval van een RM-aanvraag, is er sprake van ernstig nadeel bij de cliënt of er is een opname nodig om dit te voorkomen. Wat is ernstig nadeel?

- Levensgevaar, ernstig lichamelijk letsel, ernstige psychische (im)materiële, financiële schade, ernstige verwaarlozing of maatschappelijke teloorgang, ernstig verstoorde ontwikkeling voor/van de cliënt of een ander.

- De veiligheid van de cliënt wordt bedreigd, al dan niet onder invloed van een ander.

- Het gedrag van de cliënt is zo hinderlijk dat het agressie van de ander oproept.

- De algemene veiligheid van personen en/of goederen is in gevaar.

 

De volgende stappen (moeten) worden doorlopen:

1. Besluit tot RM is genomen door huisarts/casemanager/zorgaanbieder/familie.

2. Huisarts consulteert een onafhankelijk psychiater die de cliënt onderzoekt, overlegt met de behandelende artsen en stelt geneeskundige verklaring op.

3. Aanvraag wordt ingediend door partner/zorgaanbieder/Wzd functionaris/directe naasten van de client bij het CIZ.

4. Het CIZ toetst de aanvraag en dient een verzoek in bij de rechter. Bij het verzoek dient het CIZ een medische verklaring van een onafhankelijke ter zake kundige arts aan te leveren binnen 3 weken na de aanvraag.

5. Hoorzitting door de rechter: cliënt en anderen (aanvrager, familie en direct betrokkenen en andere deskundigen) worden gehoord. Als de cliënt niet in staat is om naar de rechtbank te komen dan gaat de rechter, samen met de griffier, naar die cliënt toe.

6. Cliënt krijgt advocaat toegewezen.

7. Beoordeling door de rechter: de rechter beslist binnen enkele weken en kent een voorlopige RM toe voor de duur van 6 maanden. De cliënt moet binnen 2 weken zijn opgenomen anders vervalt de RM.

8. De griffier stuurt een afschrift van het genomen besluit van de rechter aan alle betrokkenen. Als er geen RM wordt afgegeven krijgt de betrokken arts een afschrift van het besluit.

9. De cliënt wordt per ambulance of politie naar de instelling gebracht.

10. De geneesheer-directeur meldt de opname aan de griffier en de officier van justitie.

11. Cliënt verblijft maximaal 6 maanden in de instelling, krijgt z.s.m. een behandelplan en mag worden gefouilleerd bij opname.

12. De griffier informeert alle betrokkenen waar de cliënt is opgenomen.

 

Benodigde gegevens voor RM-aanvraag:

  • Aanvraagformulier CIZ rechterlijke machtiging.
  • Ondertekende aanvraagformulier CIZ rechterlijke machtiging (indien nodig).
  • Persoonlijke gegevens cliënt.
  • Contact gegevens eerste contactpersoon.
  • Onderbouwing en reden aanvraag.
  • Verklaring (mandaat zorgaanbieder) indien er geen wettelijk vertegenwoordiger is.
  • Medische verklaring RM.
  • Kopie lopende RM.
  • Medische informatie (voorgeschiedenis, visite, diagnosebrieven, zorgplan e.d.).